با توجه به گستردگی حوزه مواد هوشمند و همچنین محدودیتهای موجود در منابع کشور، یکی از کلیدیترین راهبردهایی که میتواند منجر به موفقیت شود، تمرکز بر تعدادی از حوزههای پراهمیت تر است. با بهرهگیری از چنین راهبردی با معماری دانش، امکان حصول موفقیت در برخی از زمینهها فراهم خواهد شد.
این برنامه با شناخت فضای کلی مواد پیشرفته در جهان و نیازهای توسعهای کشور، در گام ابتدایی، موضوعات مواد هوشمند و مواد زیستی را به عنوان حوزههای تمرکز در عرصه مواد پیشرفته و نوظهور، شناسایی و پیگیری مینماید.
موارد انتخاب شده در دو حوزه مواد هوشمند و زیستی با در نظرگرفتن عواملی همچون نوظهور و بدیع بودن و آینده مصرفی کشور به شرح زیر هستند:
:Smart Materials
:Bio Materials
همانگونه که پیش از این در بخش نمونه سازی مواد پیشرفته ذکر شد، یکی از اصلیترین اهداف این برنامه فعالسازی زیستبوم نوآوری کشور بوده و اجراییسازی این برنامه از مسیر اکوسیستم نوآوری خصوصاً شتابدهندهها و مراکز نوآوری تخصصی برنامهریزی شده است.
در همین راستا شتابدهنده آیندهپژوه همافزا به عنوان یکی از شتابدهندههای تخصصی حوزه مواد این بخش از برنامه را اجرا خواهند نمود. فناوران در صورت موفقیت و دستیابی به نمونه اولیه تکرار پذیر فرصت ادامه همکاری برای اثبات فناوری، امکان جذب سرمایهگذار، توسعه طرح و تجاریسازی نمونه از طریق عناصر موجود در ساختار برنامه و شتابدهنده انتخاب شده را خواهند داشت.
در این بخش از برنامه، تولید نمونه ماده جهت رسیدن به محصول مشخص با چشم انداز تجاری سازی و طی کردن مسیر توسعه فناوری مورد نظر است. بصورت کلی مراحل رسیدن به نمونه تکرار پذیر مورد نظر برنامه شامل سه مرحله زیر است:
مرحله اول- ساخت نمونه اولیه آزمایشگاهی:
در این مرحله نیاز است فناوران برگزیده، ویژگیهای فنی نمونه اولیه آزمایشگاهی را ارائه داده و در مدت زمان مشخص، «نمونه اولیه آزمایشگاهی» را مطابق با طرح اولیه خود بسازند. دریافت تایید فنی نمونههای اولیه در این مرحله منوط به تکمیل مستندات آزمایشگاهی و ارائه نتایج آزمونهای تعیین شده خواهد بود.
مرحله دوم-توسعه نمونه ماده و رسیدن به نمونه مهندسی:
برگزیدگان مرحله نخست، طی مدت زمان مشخص فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی نمونه اولیه خود را تکمیل نمایند. شرکتکنندگان برگزیده در مرحله اول، در جریان مرحله دوم «ساخت نمونه مهندسی» به صورت گام به گام با طرح ابتدایی خود پیش خواهند رفت. بدیهی است مانند مرحله قبل، دریافت تایید فنی نمونههای مهندسی در این مرحله منوط به تکمیل مستندات آزمایشگاهی و ارائه نتایج آزمونهای تعیین شده خواهد بود.
مرحله سوم- رسیدن به نمونه تکرارپذیر:
پس از رسیدن به نمونه مهندسی، شروع مرحله دستیابی به «نمونه تکرارپذیر» آغاز می گردد. در این مرحله که مرحله نهایی است تکرارپذیری نمونه ماده در مدت زمان مشخص مورد انتظار بوده و هدف نهایی طرح است.
از مجموع ۳۵ طرح ارسالی تاکنون در موضوعات ذکرشده، ۷ طرح پذیرفته شده و درحال پیشبرد طرح در مسیر نمونهسازی هستند.
طرحهای برگزیده در زمینههای تولید بیوپلیمر برای ساخت زخمپوش، آلیاژ پیشرفته منیزیم برای ساخت ایمپلنت ارتوپدی، شیشه های هوشمند FTO، طراحی و ساخت ریزسوزن (میکرونیدل) به منظور دارورسانی، طراحی و توسعه آلیاژ زیست تخریب پذیر پایه فلز روی جهت ساخت استنت های عروق کرونری، کامپوزیتهای الاستومری جهت طراحی و ساخت حسگرهای پیزوالکتریک منعطف و طراحی و ساخت زیره کفش با ساختارهای مشبک برای بیماران ارتوپدی است.