امروزه متناسب با توسعه نیازهای مهندسی، فناوریهای جدیدی نیز توسعه یافته است. در این راستا نیاز به موادی با کاراییهای بالاتر موجب شده است تا گروه جدیدی از مواد مورد توجه محققین قرار بگیرد. این مواد که غالباً به طور ویژه برای دستیابی به خواص جدید و پیشرفته مهندسی طراحی می شوند، نسبت به مواد رایج مهندسی خواص متفاوتی را ارائه می کنند. بطور کلی مواد پیشرفته در گروههای متفاوتی از قبیل مواد هوشمند، موادزیست سازگار، سرامیکهای پیشرفته و نیمه هادیها، کامپوزیتها و نانومواد طبقهبندی میشوند.
در کشور ما نیز طی چندین سال گذشته اقدامات موثر و قابل توجهی در حوزه مواد پیشرفته صورت گرفته و بعضا خروجیهای فناورانهای نیز داشته است، اما سازماندهی منسجم در این حوزه، به پیشرفت روز افزون و نتیجه بخشی در جهت توسعه فناوریهای مواد پیشرفته مورد نیاز کشور کمک خواهد نمود. از سویی دیگر برای هم راستا شدن با توسعه آتی فناوری در جهان، نیاز است به چگونگی مهندسی ساختارهای اتمی جهت طراحی و ساخت مواد تسلط پیدا کرد. به همین دلیل، نیاز به برنامهریزی برای یک روال اجرایی هدفمند و سازماندهی فعالیتهای فعلی، در این حوزه به خوبی احساس میگردد.
از این رو، صندوق پژوهش و فناوری مدرس با حمایت و ماموریت از طرف ستاد توسعه فناوریهای فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت با نگاه ویژه بر تثبیت جایگاه پژوهش و نوآوری در صنایع، ایجاد شبکهای پویا و با بازده قابلتوجه در میان اجزای اکوسیستم نوآوری موجود، بهگونهای که بتواند بخشهای گسترده حوزه مواد پیشرفته را پوشش دهد و در راستای حمایت از توسعه فناوری و نوآوری جهت تولید مواد راهبردی مورد نیاز کشور، اقدام به برگزاری برنامه نمونهسازی مواد پیشرفته و سیستمهای فرایندی نوظهور و بدیع در کشور نموده است.
ضرورت اجرای برنامه
اهداف برنامه
اجراییسازی برنامه با هدف استفاده بهینه از سرمایهگذاریهای صورت پذیرفته تاکنون و با توجه به ماهیت مواد پیشرفته و نوظهور (غالبا مبتنی بر پژوهش و نیازمند اقدام از سطح فناوری پایین)، از مسیر اکوسیستم نوآوری خصوصاً شتابدهندهها و مراکز نوآوری تخصصی در راستای حمایت از ایجاد و یا ارتقا زیرساختهای مختلف اکوسیستم نوآوری کشور برنامهریزی شده است.
منظور از مواد و سیستمهای فرایندی موادی است که دارای حداقل یکی از شرایط ذیل باشد :
در این برنامه با تمرکز بر ارتقا توان فناوری کشور در تولید مواد پیشرفته و با احراز پتانسیل مصرف کشور مبتنی بر تواناییهای اکوسیستم نوآوری تخصصی کشور، نمونهسازی در سطوح آمادگی فناورانه پایین(۱ تا ۳)، برای حمایت از ایجاد هستههای فناور با تمرکز در نمونهسازی درحوزه مواد پیشرفته، مواد استراتژیک و حیاتی مورد نیاز کشور اجرا میگردد. حائزین شرایط برنامه شامل اشخاص حقوقی یا حقیقی در قالب هسته متمرکز و تیمهای متشکل از اعضای هیات علمی است. هدف اصلی این برنامه، تولید نمونه کامل از ماده در قالب تیمهای فناور است بهگونهای که تیمهای مذکور با دانش مرحله تولید نمونه کامل خود، قابلیت قرارگیری در ابتدای مسیر اخذ مجوز دانشبنیان را داشته باشند. منظور از نمونه کامل، دستیابی به نمونه اولیه کارآمد در محیطی که به محیط عملکرد واقعی شباهت دارد، میباشد.
خروجی مورد نظر در این برنامه، هستههای فناور و شرکتهای نوپا مستعد جذب و سرمایهگذاری، نمونه اولیه تکرارپذیر، گزارش کامل فنی و اجرایی فناوری تولید در دنیا شامل تحلیل مقالات و پتنتها و مشخص بودن برنامه اجرایی جهت ادامه مسیر اثبات فناوری و تجاریسازی است.
خدمات قابل ارائه
متناسب با ابعاد فنی و اجرایی طرح تولید نمونه:
این برنامه تاکنون در سه بخش اجرایی شده است:
نمونهسازی مواد پیشرفته نوظهور و بدیع در کشور با کاربرد ویژه