یکی از موانع و چالشهای همیشگی که در اکثر موارد موجب انصراف فناوران از پیگیری عملیاتیسازی ایده و طرح خود بوده است، بحث مشکلات مادی و معنوی در تامین نیازهای اولیه نمونهسازی میباشد که در این میان میتوان به هزینه های گاها قابل توجه و موردنیاز فناور در گامهای ابتدایی، عدم و یا محدودیت دسترسی به برخی نیازمندیها خصوصاً در شرایط تحریمی و نبود اطلاعات جامع از منابع ارائه دهنده نیازمندیها اشاره نمود. از سوی دیگر توسعه موادی همچون مواد هوشمند با خواصی کاملا جدید حساس به دما، نور، فشار و … موتور محرک و مرکز توجه بسیاری از صنایع و فناوریها در سالهای اخیر بوده است.
از این رو، در ادامه مسیر اجرایی کردن برنامه نمونه سازی مواد پیشرفته به عنوان گام دوم برنامه گسترش استارتآپهای حوزه مواد هوشمند را عملیاتی مینماییم.
بررسی در زمینه طراحی و انتخاب، ساختار، خواص و روشهای مشخصهیابی و کنترل کیفیت و همچنین روشهای تولید مواد پیشرفته و نوظهور خاص، میتواند ضمن فراهم ساختن بستر مناسب برای بهروزرسانی سطح فناوری کشور، موجب جهتدهی جامعه پژوهشی و فناوران به سوی ارتقا فناوریهای مورد نیاز صنایع کشور باشد.
به همین دلیل این برنامه با رصد، بررسی و شناسایی آخرین دستاوردهای فناورانه- نوآورانه و میزان سرمایهگذاری مادی و معنوی صورت گرفته بر استارتآپهای حوزه مواد هوشمند در سطح جهانی، به تعداد مشخص موضوع به شرح زیر رسیده است:
به منظور مشخص شدن آنچه از منظر فنی مورد نظر است، فرم پیشنهاد طرح (RFP) ذکر شده به شرح زیر است:
به طور مشخص، تیم سازی تخصصی، جذب و توانمندسازی هستههای فناور متمرکز بر موضوع های ذکر شده و رسیدن به نمونه تکرارپذیر مورد نظر بازار، ایجاد دانش فنی و تبدیل آنها به شرکتهای نوپا و توسعه ظرفیت شرکتهای دانشبنیان کشور در حوزه مواد پیشرفته اهداف اصلی این بخش از برنامه است.
بدیهی است مانند بخش های قبل خروجی مورد نظر، دستیابی به نمونه تکرارپذیر ماده و طی کردن مسیر توسعه فناوری با هدف جذب سرمایهگذار در مرحله اثبات فناوری است.
اولویت انتخاب:
در این برنامه اولویت انتخاب با فناورانی خواهد بود که دارای سابقه علمی و اجرایی در موضوعات ذکر شده، شناخت دقیق و تسلط کافی نسبت به موضوع، دارای سابقه انجام کار پژوهشی، تحقیقاتی یا عملی در حوزه فنی مورد نظر، تجربه و شناخت نسبت به زیست بوم نوآوری و دارا بودن اعضای متخصص شامل تمام تخصصهای مورد نیاز موضوع طرح است. همچنین داشتن شاخصهای کلیدی عملکرد، مشخص نمودن روش انجام کار با بلوک دیاگرام و فازبندی و زمان بندی اجرای طرح از نکات تاثیرگذار انتخاب طرح است.
این برنامه در دو مرحله اجرایی می گردد:
مرحله اول- ساخت نمونه اولیه آزمایشگاهی:
در این مرحله رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی با حمایت صندوق پژوهش و فناوری مدرس و نظارت ستاد توسعه فناوریهای فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت انجام میشود. تامین مالی بر اساس مستندات درخواستی و ارائه شده و بسته به سطح آمادگی فناورانه است.
مرحله دوم-توسعه نمونه ماده و رسیدن به نمونه تکرارپذیر:
تیمهای برگزیده مرحله اول، با حمایت مالی شتابدهنده تخصصی و دانش بنیان یا شرکت بهره بردار مرحله توسعه نمونه ماده و رسیدن به تکرارپذیری را طی خواهند نمود که در ادامه مسیر فرایند اثبات فناوری و تجاری سازی نمونه را برای تیمهای برگزیده تسهیل خواهد نمود.
قابل ذکر است، پذیرفتهشدگان مرحله اول در این مرحله نیاز است برای توسعه طرح خود با یکی از شتابدهندهها یا شرکتهای دانشبنیان در انجام امور ذکر شده توافق کنند. یافتن شتابدهنده/شرکت دانشبنیان و مذاکره با آن با همراهی و کمک مجریان برنامه صورت میگیرد.
زمانبندی برنامه
ردیف | مرحله | مدت زمان مورد نظر |
۱ | دریافت و بررسی طرحها | ۱ ماه |
۲ | ساخت نمونه اولیه آزمایشگاهی | ۴ ماه |
۳ | توسعه نمونه ماده و رسیدن به نمونه تکرارپذیر | ۷ ماه |
جهت دریافت فرم ارسال طرح اینجا کلیک نمایید.